Training en opleiding

Werkplein IJsselgemeenten

Snelmenu

Training en opleiding

Iedereen die bij het Werkplein IJsselgemeenten ondersteuning nodig heeft bij het zoeken naar werk, begint met training Pleinwerk. Dit is een uitgebreide solliciatietraining waarin ook uw werknemersvaardigheden aan bod komen.

Daarnaast verzorgen we regelmatig beroepsgerichte (korte) opleidingen waarmee u daarna aan de slag kunt

Training Pleinwerk

Als u een uitkering ontvangt en ondersteuning nodig heeft bij het zoeken naar werk, kunt u aangemeld worden voor de training Pleinwerk. Deze training bereidt u voor op sollicitaties en werk.

De training bestaat uit:

  • Sollicitatietraining van drie dagdelen per week op het Werkplein
  • indien nodig 4-20 uur per week werknemersvaardigheden leren bij Stichting CapelleWerkt

We werken in groepen van 10 tot 14 personen. Pleinwerk duurt maximaal drie maanden. De bedoeling is dat u al tijdens de sollicitatietrainingen start bij Stichting CapelleWerkt. Zo traint u uw werknemersvaardigheden of houdt u het werkritme vast. Ondertussen blijft u solliciteren naar passend werk. Zo willen we ervoor zorgen dat u weer snel een baan vindt en zelfstandig in uw eigen levensonderhoud kan voorzien.

Sollicitatietraining

Tijdens de sollicitatietrainingen werkt u aan uw Curriculum Vitae (CV) en leert u een goede sollicitatiebrief schrijven. Verder kijken we naar uw presentatie tijdens sollicitatiegesprekken, behandelen we het zoeken naar passende vacatures en andere sollicitatievaardigheden. Ook houdt u persoonlijke gesprekken met een trainer.

Ervaringen van enkele deelnemers:

“Ik heb 42 jaar gewerkt. Nu moet ik weer solliciteren. Ik heb veel van de sollicitatietraining geleerd. Vroeger begon je op het CV bij het begin, je opleiding, en vervolgde je met de verschillende banen die je had. Nu gaat dat precies andersom. Bovenaan begin je met je laatste werkervaring. Daarna ga je terug in de tijd. Dat is voor werkgevers natuurlijk veel overzichtelijker.”

“Het was erg leerzaam voor mij om op de computer naar werk te zoeken. Ik wist niet hoe dat moest. Daar had ik meer tijd aan willen besteden, want in het begin is dat wel wennen.”

“We hebben elkaar veel geholpen achter de computer. Dat is ook handig van zo’n groepstraining. Ook als je in een rollenspel een sollicitatiegesprek gaat oefenen. Het is wel spannend om dat voor de groep te doen maar je krijgt veel opbouwende kritiek. Daar leer je veel van.”

Werknemersvaardigheden

Naast de sollicitatietrainingen gaan de deelnemers hun werknemersvaardigheden trainen bij de Stichting CapelleWerkt. Waar mogelijk kijken we welke taak bij iemand past. Bijvoorbeeld in de groenvoorziening, in de Meubel- en Kledingbank Goed voor Elkaar!, bij de voedselbank of als bezorger van boodschappen.

Ervaringen bij ‘Goed voor Elkaar’:

“De mannen doen hier het zwaardere werk. Meubels ophalen en wegbrengen als het verkocht is. Nu zijn we kasten in elkaar aan het zetten om de spullen in te presenteren.”

“De vrouwen werken meer met de kleding, zijn aan de slag in de winkel en werken met de kassa.”

Beroepsgerichte opleidingen

Regelmatig organiseren we korte beroepsgerichte opleidingen. Vaak organiseren we deze samen met opleidingsinstanties en werkgevers. Als u uitgenodigd wordt, bent u verplicht te komen.

Bekijk als voorbeeld de filmpjes over de Zorgacademie voor de Thuiszorg (2:00 minuten) Icoon YouTube en de opleiding voor Gastouder (3:08 minuten) Icoon YouTube.